четвъртък, 18 декември 2014 г.

Тофи мъфини

Тиквени мъфини с крема сирене

За мъфините
1 1/2 ч.ч брашно
1 бакпулвер
2 яйца
1/3 ч.ч олио
1 ч.ч пюре от тиква (варена, печена, задушена - няма значение)
50г едро смлени орехи
1ч.ч кафява захар
1/2ч.ч прясно мляко
канела, карамфил, индийско орехче, черен пипер

За пълнеже
175г крема сирене (аз ползвам Филаделфия)
1/2ч.ч мед

За топинга
80г масло, нарязано на кубчета
3с.л брашно
2с.л фини овесени ядки
1/2 ч.ч кафява захар - See more at: http://luluto.blogspot.com/2013/12/20.html#sthash.5k2dgk6x.dpufМ
Тази Коледа ми е толкова Коледно, колкото мога да мина и за елха. С второто най- вероятно ще имам по- голяма успеваемост. Мигащите лампички в МОЛ-а, в който паркирам всеки ден, също допринесоха по- скоро за пристъпи на епилептични припадъци, от колкото до някаква форма на ентусиазъм. Няма конкретна причина. Най- общо казано, всичко ми е наред. Предполагам, че огромно отражение оказа, като цяло, доста сложната година.  Чисто формално погледнато не се случи нищо катастрофично и апокалиптично, но бройката и размера на хилядите малки, досадни проблеми придоби такива колосални размери, че в момента се чувствам така, все едно съм минала теста за космонавти с "центрофугата". Аман от ретрограден Меркурий! Всичко това, разбира се, катализира покрай цялата тази истерия в магазините, изтрещелия трафик и непремерените количества коледна музика и корпоративни партита. И все пак има някаква доза положителни емоции и то не малко. Времето прекарано с децата в приготовления, вижданията с приятели на по чаша вино, роднините и познати, които традиционно се завръщат от чужбина за празника... Май все пак ще оцелея:)
Времето за подготовка ми е силно ограничено (най- вече заради безобразно многото партита и гости). Вместо коледни сладки, предлагам приятна и лесна рецепта за мъфини с мек карамелен пълнеж, които правим за тържеството на Марти.




Може да включите децата в приготвянето. Направо може да им преотстъпите тази чест:)


За мъфините
Продукти за 12 мъфина

  • 1 1/2ч.ч брашно
  • 1 бакпулвер
  • 2 яйца
  • 1/3ч.ч олио
  • 2/3ч.ч кафява захар
  • 50мл меласа
  • 1ч.ч прясно мляко

За пълнежа:

За поръсване:
  • Кафява захар, смлени орехи, 2 с.л тофи сос


1 1/2 ч.ч брашно
1 бакпулвер
2 яйца
1/3 ч.ч олио
1 ч.ч пюре от тиква (варена, печена, задушена - няма значение)
50г едро смлени орехи
1ч.ч кафява захар
1/2ч.ч прясно мляко
канела, карамфил, индийско орехче, черен пипер - See more at: http://luluto.blogspot.com/2013/12/20.html#sthash.5k2dgk6x.dpuf
Тиквени мъфини с крема сирене

За мъфините
1 1/2 ч.ч брашно
1 бакпулвер
2 яйца
1/3 ч.ч олио
1 ч.ч пюре от тиква (варена, печена, задушена - няма значение)
50г едро смлени орехи
1ч.ч кафява захар
1/2ч.ч прясно мляко
канела, карамфил, индийско орехче, черен пипер
- See more at: http://luluto.blogspot.com/2013/12/20.html#sthash.5k2dgk6x.dpuf
Тиквени мъфини с крема сирене

За мъфините
1 1/2 ч.ч брашно
1 бакпулвер
2 яйца
1/3 ч.ч олио
1 ч.ч пюре от тиква (варена, печена, задушена - няма значение)
50г едро смлени орехи
1ч.ч кафява захар
1/2ч.ч прясно мляко
канела, карамфил, индийско орехче, черен пипер

За пълнеже
175г крема сирене (аз ползвам Филаделфия)
1/2ч.ч мед

За топинга
80г масло, нарязано на кубчета
3с.л брашно
2с.л фини овесени ядки
1/2 ч.ч кафява захар - See more at: http://luluto.blogspot.com/2013/12/20.html#sthash.5k2dgk6x.dpuf
1 1/2 ч.ч брашно
1 бакпулвер
2 яйца
1/3 ч.ч олио
1 ч.ч пюре от тиква (варена, печена, задушена - няма значение)
50г едро смлени орехи
1ч.ч кафява захар
1/2ч.ч прясно мляко
канела, карамфил, индийско орехче, черен пипер - See more at: http://luluto.blogspot.com/2013/12/20.html#sthash.5k2dgk6x.dpuf


Това, което особено харесвам в мъфините е начина на приготвяне - сухите съставки от едната страна, мокрите от другата. Смесвате, разбърквате  и готово.


Ако трябва да бъда съвсем откровена, не спазвам дори и това правило. Смесвам всичко едновременно, като дори не измервам точно продуктите. Единственото, което следя е консистенцията на сместа, която трябва да е съвсем малко по- гъста от боза.


Не ползвам миксер. Бъркам всичко на ръка и то без да се престаравам. Конкретно за тези мъфини, след като приготвите сместа, разпределяте по 1с.л от нея на дъното на всяка формичка. Сипвате по лъжица от карамела и допълвате отново със сместа. 


 Формичките трябва да са пълни около 2/3-ти. Пекат се за 15 - 20 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.


Още топлите мъфини се намазват с тофи сос и се поръсват с кафява захар и орехи.


Всъщност идеята на тази рецепта, беше да се сдобия с някакво подобие на тофи мъфините на COSTA кафе. Миналата година ги имаше покрай Коледа, но тази година не ги пуснаха отново. Не бих казала, че успях, но макар и да не приличат особено на първоизточника, се сдобих с рецепта за много приятни карамелени изкушения.


В случай, че не ви се прави тофи сос, може да ползвате Сгущенка от руските магазини. Погледнете внимателно етикета със съдържанието. Вземете такава, която съдържа мляко и захар. Доста често засичам различни продукти с палмова мазнина, която е добре да се избягва.


Тиквени мъфини с крема сирене

За мъфините
1 1/2 ч.ч брашно
1 бакпулвер
2 яйца
1/3 ч.ч олио
1 ч.ч пюре от тиква (варена, печена, задушена - няма значение)
50г едро смлени орехи
1ч.ч кафява захар
1/2ч.ч прясно мляко
канела, карамфил, индийско орехче, черен пипер
- See more at: http://luluto.blogspot.com/2013/12/20.html#sthash.5k2dgk6x.dpuf
Тиквени мъфини с крема сирене

За мъфините
1 1/2 ч.ч брашно
1 бакпулвер
2 яйца
1/3 ч.ч олио
1 ч.ч пюре от тиква (варена, печена, задушена - няма значение)
50г едро смлени орехи
1ч.ч кафява захар
1/2ч.ч прясно мляко
канела, карамфил, индийско орехче, черен пипер

За пълнеже
175г крема сирене (аз ползвам Филаделфия)
1/2ч.ч мед

За топинга
80г масло, нарязано на кубчета
3с.л брашно
2с.л фини овесени ядки
1/2 ч.ч кафява захар - See more at: http://luluto.blogspot.com/2013/12/20.html#sthash.5k2dgk6x.dpuf
Тиквени мъфини с крема сирене

За мъфините
1 1/2 ч.ч брашно
1 бакпулвер
2 яйца
1/3 ч.ч олио
1 ч.ч пюре от тиква (варена, печена, задушена - няма значение)
50г едро смлени орехи
1ч.ч кафява захар
1/2ч.ч прясно мляко
канела, карамфил, индийско орехче, черен пипер

За пълнеже
175г крема сирене (аз ползвам Филаделфия)
1/2ч.ч мед

За топинга
80г масло, нарязано на кубчета
3с.л брашно
2с.л фини овесени ядки
1/2 ч.ч кафява захар - See more at: http://luluto.blogspot.com/2013/12/20.html#sthash.5k2dgk6x.dpuf
Тиквени мъфини с крема сирене

За мъфините
1 1/2 ч.ч брашно
1 бакпулвер
2 яйца
1/3 ч.ч олио
1 ч.ч пюре от тиква (варена, печена, задушена - няма значение)
50г едро смлени орехи
1ч.ч кафява захар
1/2ч.ч прясно мляко
канела, карамфил, индийско орехче, черен пипер

За пълнеже
175г крема сирене (аз ползвам Филаделфия)
1/2ч.ч мед

За топинга
80г масло, нарязано на кубчета
3с.л брашно
2с.л фини овесени ядки
1/2 ч.ч кафява захар - See more at: http://luluto.blogspot.com/2013/12/20.html#sthash.5k2dgk6x.dpuf

4 коментара:

  1. Чудни мъфинчета!
    Иначе споделям мнението за годината... Но пък сладкият завършек на всичко си е нещо положително.

    ОтговорИзтриване
  2. Ммм, звучат ми много вкусно! За което допринасят и чудните ти снимки!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасни са - ароматни, сочни и много вкусни! Благодаря за рецептата! Свършиха много бързо, което е показател колко са добри! мляс :)

    ОтговорИзтриване
  4. Блога е прекрасен и много вдъхновяващ!Благодаря от сърце!НО.....с мъфините нещо не се справих,тофито почти изчезна,не се вижда като вашето.Къде сгреших?

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...