понеделник, 30 ноември 2015 г.

Airfryer: "Пържено" пиле с ароматни зеленчуци и чипс от прошуто

Страшен фен съм на всякакви уреди в кухнята. Единственото, което нямаме е фритюрник. Не за друго, но пърженето не е сред кулинарните техники, които използвам. Най- вече по здравословни и диетични причини. Но пък от друга страна, не отричам, че пържената храна е вкусна - хрупкава коричка и сочна вътрешност. През последните няколко години на пазара се появиха алтернативи, които пържат с по- малко мазнина, като при част от тях е направо символично количество. Признавам си, когато от Philips се свързаха с мен да тествам най- новият им уред Airfryer, определено проявих голяма доза любопитство. Спецификацията гласи, че може да се пържи без мазнина. Въпросното съоръжение пристигна миналата седмица, надлежно опаковано в офиса ми и от тогава експериментите вървят с пълна сила. То не бяха някакви стандартни неща като пиле, кюфтета и картофи, то не минахме през чипс от цвекло, кексчета и картофени соленки и не стигнахме до панирани ябълки. Само баница не съм правила още, но пекох замразени кроасани.



Към момента това са ми впечатленията:
  • много е лесен за употреба. Малката се оправя и сама
  • може да се приготвя цяло ястие. Примерно пиле със зеленчуци, чиято рецепта ще дам по- надолу
  • лесно почистване, включително опция за миялна машина
  • може да се използва за печене на кексчета и соленки
  • не е необходимо да се използва мазнина
  • в случай че приготвяте пържоли или нещо по- тлъсто, излишната мазнина се събира в контейнера под кошницата и прави ястието поне една идея по- малко калорично
  • готви  бързо, цапа малко, пести доста време и чистене
  • икономичен е 
  • не се налага да загрявам цялата фурна за 5 кроасана или две бутчета пиле
  • мога да го включа на терасата и да си освободя котлоните и печката за приготвянето на нещо друго
  • незаменим при изненадващи гости след работа
На външен вид Airfryer не се различава съществено от стандартен фритюрник. Има кошница за пържене, има контейнер, но приликите са до там. Принципът на действие е съвсем различен и се базира на циркулация на въздуха.


Според мен много повече се доближава да конвектоматите, от колкото до фритюрниците. Във всеки случай, храната става вкусна, с хрупкава коричка и сочна отвътре. Все пак не очаквайте вкусът да е същия, като на нещо дълбоко пържено и удавено в мазнина. За любителите на този вид термична обработка, това маже да се яви като недостатък, но лично за мен си е направо предимство. Като цяло тенденцията е Airfryer да се превърне в един от любимите и често ползвани уреди в нашето семейство. Особено на момичетата, които като повечето деца и младежи, предпочитат храната им да не се размотава в някакъв сос и излишни течности:)

"Пържено" пиле с ароматни зеленчуци и чипс от прошуто

Заглавието звучи, като 2 часа суетня в кухнята:) Не е, дори и да я правите в обикновено фурна, но там трудно ще постигнете точно този резултат.

Продукти за 4 порции
  • 4 големи парчета пиле с кожа- за предпочитане бутчета и/или крилца
  • 100г прошуто
  • 4-5 моркова
  • 1 глава лук
  • 1 глава чесън
  • стрък розмарин
  • 1с.л зехтин
  • 1 лимон
  • сол, черен пипер, сушени зелени подправки по избор
Морковите се почистват и разполовяват. Лукът се нарязва на дебели шайби. Сокът от лимона се смесва със зехтина, солта, черния пипер и сушените подправки. С тази смес се намазват парчетата пиле и зеленчуците. МНОГО ВНИМАВАЙТЕ СЪС СОЛТА - прошутото обикновено е доста солено и овкусява доста.
Най- отдолу в кошницата на Airfryer се слагат нарязаните зеленчуци, изстисканите половини на лимона, розмарина и разрязаната на половина глава лук. Отгоре се подрежда пилето (с кожата надолу)


Airfryer се настройва на 195 градуса за 30 минути. След 15 минути парчетата пиле се обръщат, а върху тях се слага прошутото. Температурата се намалява на 180 градуса и яденето се пече до изтичане на времето.

Това е:) Всичко на всичко 40 минути с подготовката на зеленчуците.



Следва рецепта за картофени топчета с шунка и кашкавал:)










8 коментара:

  1. Направо ме зариби! изглежда страхотно, да ти е честит!

    ОтговорИзтриване
  2. Да, и аз мисля, че уреда е добър. От 2-3 години се каним да се сдобием с подобно нещо в къщи, но мисля, че за тези коледни празници ще е крайно време да го направим - като подарък за семейството.
    Ястието ти, както винаги, изглежда апетитно и вкусно.
    Поздрави и приятна седмица.
    Ivchi

    ОтговорИзтриване
  3. Уж и аз я имам таз' машинка, по-стар модел, но си признавам, никога не съм пробвала пиле да пека в нея. Изглежда мноооого вкусно ...

    ОтговорИзтриване
  4. Мулти кукъра на Делимано не е ли също алтернатива ? Мисля , че са взаимозаменяеми..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нямат нищо общо. Мултикукърите, без значение от марката, действат на съвсем друг принцип и са за друг тип ястия.

      Изтриване
  5. Страхотен е бих гоизпробвла с удоволствие, може пък дядо Коледа да ми го донесе. Ако пържените картофки са без грам мазнина не стават ли като печени? Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Жана шумарова13 май 2020 г. в 16:30

    Имам ерфрайер Делимано,но не знам защо не мога да постигна този резултат на картинките,особено с пържените картофи не ми се получава нещо,къде греша никога не са изпържени както трябва

    ОтговорИзтриване
  7. Жана шумарова13 май 2020 г. в 16:32

    Никога не ми се получават нещата,почнахме да се караме със съпруга

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...