събота, 5 декември 2015 г.

Риба с анасон и лимоново -маслен сос

Много обичам риба, но честно казано шаранът не е сред любимите ми варианти. Има много кости, мирише, трудно се чисти, бавно се приготвя... като цяло не е моята риба. Утре е Никулден и ако случайно и вие сте като мен, имам едно лесна и много бърза рецепта. Като ви казвам бърза, разбирайте, че отнема 20 минути с подготовката на продуктите. 


Дори и да не обичате анасон, съветвам ви да не го изключвате от рецептата. Вкусът му тук е наистина много деликатен и много добре се съчетава с рибата.


Всъщност тази рецепта е в два варианта. Единият е с филета,  а другият е направо с цели риби. В моя случай става въпрос за ципури, но със същия успех може да ползвате лаврак или пъстърва. Желателно е рибокът да бъде с кожа, дори и да е само под формата на филе.


Количествата на продуктите са ориентировъчни и може да разнообразите спрямо вашите желания.

Риба с анасон и лимоново - маслен сос
Продукти за 4 порции

Време за подготовка 5 минути
Време за приготвяне 15 минути

  • 2 изчистени риби или 4 филета с кожата (в моя случая ципура)
  • сол, черен пипер, сушена кора от лимон, сушена целина, сушен девисил
  • 3 звезди анасон
  • сокът на 1/2 лимон
  • 5-6 с.л. зехтин
  • 5-6 сушени домата в зехтин
  • 5-6  зърна каперси


Всъщност подправките са по- ваш вкус. Аз ползвам един готов микс за риба, който много харесвам и ви преписах неговото съдържание:) Ако вие имате друго предвид - ползвайте го смело.


Приготвих рибата в Airfryer, за който писах тук. Така най- много ми харесва, защото става с много хрупкава кожа, без месото да се изсушава. Ако нямате уреда, може да ползвате фурна с вентилатор, но отнема малко повече време и не се получава хрупкава долна коричка.

Рибата (без значение дали ползвате цяла или филета) се измива, подсушава и поръсва с подправките, като анасона все още не се ползва. Намазва се с малко зехтин. Ако ползвате цяла риба, сложете сушените домати и каперсито в коремната кухина, ако сте се спрели на филета, просто ги сложете отгоре. Поставете рибата в кошницата на Airfryer и настройте на 190 градуса и 15 минути печене. При филетата е желателно да бъдат с кожата нагоре, за да може точно тя да стане като пържена. В касерола сложете зехтина и звездовидния анасон. Загрейте на слаб огън и добавете лимоновия сок. Разбийте енергично. Когато рибата стане готова, просто извадете от кошницата на уреда и залейте със соса. 


Ако все още не сте се снабдили с Airfryer може да запечете рибата на тиган с незалепващо покритие за около 3-4  минути от всяка страна и след това да прехвърлите в предварително загрята  фурна на 200 градуса с вентилатор за още 15.




5 коментара:

  1. Продължавай с този Airfryer, продължавай :) на края ще те поканя у нас да му намериш място :)
    Ципурата е от най-често готвените риби у нас :) ще се възползвам от предложението ти :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абе ти ела у нас да го пробваш, пък после гарантирам ме все ще го бутнеш някъде из вас:)

      Изтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  3. Вкъщи обожаваме риба и поне веднъж седмично си хапваме. Много ми хареса твоята рецепта и ще я приготвя с удоволствие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано ви хареса! Ядох подобна рецепта миналата година в Гърция и от тогава я приготвям така неизменно.

      Изтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...